Logo Pups and Dogs. Hond die pootje geeft aan zittende man

Blog

2019-05-06

Misverstand


Dit weekend was er weer het Animal Event in de Beekse Bergen. Hét festival voor dierenliefhebbers met allerlei shows, workshops en vele informatiestands. Heel erg leuk en leerzaam voor bezoekers met een hart voor hun huisdieren. Of het nou is om gewoon een leuk dagje uit te hebben, om te zien wat dieren allemaal kunnen, andere dierenliefhebbers te ontmoeten, ideeën op te doen of om te zien wat dieren kunnen betekenen voor ons: het is een mooi evenement.


Er is echter wel een maar. Een artikel in het Brabants Dagblad van 6 mei 2019 vermeldt “diervriendelijker kan het met dierenworkshops, vachtverzorging en huisdierenverwennerij eigenlijk niet.” En daar ontstaat het grote misverstand. Want wat lezen we meteen daaronder? “Het zijn weliswaar geen wilde dieren, maar kalm zijn de huisdieren in de Beekse Bergen met geen mogelijkheid te krijgen. Driftige honden gaan op hun achterpoten staan en beginnen zo als tweevoeters wel erg op hun baasjes te lijken. Die blaffen op hun beurt commando’s om hun dierlijke kroost tot bedaren te brengen.” Diervriendelijk? Allerminst.
De meeste dieren (lees: honden) die door de bezoekers meegenomen worden naar dit evenement zijn zoveel drukte absoluut niet gewend. Vandaar dat ze niet kalm te krijgen zijn. Het is gewoon te veel, te lang en te overweldigend. En in die situatie “commando’s blaffen om je dierlijke kroost tot bedaren te brengen”? Bij zo’n hoge opwinding is dit nutteloos, de hond kan dan helemaal niet denken, laat staan reageren. Het resulteert vaak in frustratie en boosheid bij de eigenaar, die niet begrijpt waarom zijn hond zo doet. Het is alsof je een kleuter, die net kan fietsen, in het spitsuur door Amsterdam laat fietsen; een klein kind zonder voorbereiding de hele dag door een drukke mensenmassa sleurt. Het ene kind zal erg stil worden en het over zich heen laten komen, het andere wordt superdruk en gaat over zijn grenzen. Beiden hebben geen leuke dag. Te veel, te snel, te lang.


Begrijp me niet verkeerd: als je hond volkomen op zijn gemak is in zo’n drukke omgeving, dan is er niets mis mee om hem mee te nemen. Om mee te doen aan een workshop, samen naar een demonstratie te kijken en leuke ideeën op te doen. Zolang je zorgt voor voldoende water, rust, hem goed in de gaten houdt en weggaat voordat het teveel wordt, kan dat best. Dit zijn de honden die stapje voor stapje hebben mogen wennen aan drukte, die door hun eigenaren daarin begeleid zijn en dit nu goed aankunnen. Maar veel honden kunnen dit niet, zij worden compleet overdonderd op dit grote evenement. Ze hebben hier dagen later vaak nog last van: zijn enorm druk in huis; gaan op straat uitvallen naar andere honden; gaan als een gek rondjes rennen in de tuin; noem het maar op.
Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je hond, hij moet op jou kunnen vertrouwen. Jij moet weten en beslissen wat goed voor hem is en wat niet. Dit betekent dat je hem soms veel beter gewoon lekker thuis kunt laten, in zijn vertrouwde veilige omgeving. Dan kun je zelf ook meer genieten, leuke ideeën opdoen en deze in een rustige omgeving samen met je hond gaan uitproberen.


Iedereen blij.